Hoe kan ik duppen

Wil je gaan duppen, maar weet je niet hoe je moet beginnen? We helpen je graag op weg! 

Staat de vraag die je hebt er niet tussen? Mail het dan naar redactie@ikdupp.nl.

 • Hoe kan ik duppen?

  Je kunt altijd beginnen met duppen. Kijk eerst of je huisarts of ziekenhuis de mogelijkheid biedt om online je eigen gegevens te zien. Dit kan ook een revalidatiecentrum zijn, een dialysekliniek, radiotherapeutisch centrum of epilepsiecentrum. Hebben zij een online patiëntenomgeving? Vraag dan hoe je daar gebruik van kunt maken. 

  Duppen via eHealth-apps

  Heb je een ziekte, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa? Dan zijn er vaak al e-Healthapps waarmee je kunt duppen. In deze apps houd je dan zelf metingen bij die je naar de dokter stuurt. Telemonitoring is daar ook een voorbeeld van, dit wordt vaak gebruikt bij hartpatiënten. 

  Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)

  Wil je zelf gewoon je eigen medische gegevens bijhouden en bepalen wie er bij kan? Dan is een persoonlijke gezondheidsomgeving een goede oplossing. Dan maak je een account aan op een website waarin je dan jouw eigen gegevens bijhoudt, en bepaal je zelf welke zorgverlener daar informatie in mag plaatsen. 

  Sommige ziekenhuizen werken met een persoonlijke gezondheidsomgeving, samen met meerdere zorgaanbieders in de omgeving. Kijk op de website van uw ziekenhuis of vraag het aan de balie of zij dat doen. 

  Voorbeelden

  Voorbeelden van eHealth-apps en pgo's: kijk op de digitale zorggids

 • Hoe ziet een persoonlijke gezondheidsomgeving eruit?

  Hier kun je een voorbeeld van een persoonlijke gezondsheidsomgeving zien. Het beginscherm laat een inlogveld zien, deze hoef je niet in te vullen. Klik op inloggen om een kijkje te nemen. 

 • Hoe kan ik de medische gegevens van iemand anders (als gemachtigde) bekijken?

  De medische gegevens bekijken van je kind

  Je kunt als ouder of voogd de medische gegevens van je kind bekijken. Dit kan alleen als het kind jonger dan 16 jaar is. Je leest er meer op deze website van de Rijksoverheid. In dit artikel lees je hoe het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis dit oplost. 

  Je hebt hiervoor wel een machtiging nodig. Vraag bij je zorgverlener na, hoe je dit regelt.

  De medische gegevens bekijken van een wilsonbekwame meerderjarige

  Iemand die zelf geen beslissingen kan nemen, noemen we wilsonbekwaam. Bijvoorbeeld iemand die dementerend is. Alleen de vertegenwoordiger kan zijn of haar medische gegevens inzien. Op deze pagina van de Rijksoverheid lees je meer over de rol van de vertegenwoordiger.

 • Inloggen met een DigiD, wat is dat?

  DigiD betekent Digitale identiteit. Hiermee log je in op websites van de Belastingdienst, de Sociale verzekeringsbank, je zorgverzekeraar, en ook bij veel ziekenhuizen. Je DigiD bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord die je zelf kiest. 

  Deze website legt uit hoe DigiD werkt. 

 • Ik heb nog geen DigiD. Hoe kom ik daar aan?

 • Wat is inloggen met twee-factor authenticatie?

  Twee factor authenticatie is een extra veilige manier van inloggen. Dit betekent dat je naast inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord, nog een extra stap moet zetten om in te loggen. Bijvoorbeeld dat je een sms'je met een code ontvangt op jouw smartphone. Die code moet je dan ook invoeren om in te kunnen loggen. Zo wordt op twee manieren jouw identiteit gecontroleerd. 

  Dit wordt gebruikt bij verschillende online omgevingen, soms in het ziekenhuis of bij persoonlijke gezondheidsomgevingen. 

  Een bekend voorbeeld

  Geld pinnen werkt ook met een twee-factor authenticatie: je doet je bankpas in de pin-automaat. Jij bent de enige die jouw bankpas heeft. Dan voer je je pincode in, jij bent de enige die die code weet. Zo is op twee manieren bevestigd dat de juiste persoon geld pint.